chris baerveldt

Bureaucratische overlast

De slachtoffers van de Toeslagenaffaire, jongeren die zoekraken in de jeugdzorg, werknemers die een zelfevaluatie moeten schrijven, fotografen die een drone zouden willen gebruiken, digibeten die met het ov willen reizen, patiƫnten die niet goed in een vakje passen; zij kunnen allemaal prima vertellen hoe bureaucratische overlast eruit ziet. Soms is die overlast alleen hinderlijk of lastig, maar hij kan ook levens kapotmaken.

is iets anders dan bureaucratie

Bureaucratie vinden we overal, niet alleen bij de overheid, maar ook in de zorg, het onderwijs, het bedrijf of om de sportvereniging.


Al die bureaucratie is op zich niet schadelijk. Bureaucratie is een methode van organiseren die ook heel wat op kan leveren. Zonder verkeersregels zouden we de straat niet meer op durven, zonder belastingsysteem zou die straat er niet eens zijn.


Maar de nadelen van een bureaucratie mogen voor de mensen die er mee te maken hebben niet groter worden dan de voordelen. Dan is er namelijk bureaucratische overlast.

en kan aangepakt worden.

Bureaucratie is onvermijdelijk, maar bureaucratische overlast is dat zeker niet.


Het klopt dat veel maatregelen 'tegen bureaucratie' meestal niet goed werkten. Ze hebben de jeugdzorg, het openbaar vervoer, de zorg, het belastingstelsel en het onderwijs voor (sommige) doelgroepen zelfs slechter gemaakt in plaats van beter.


De reden daarvoor is niet dat alle maatregelen zinloos zouden zijn. Er zijn ook goede voorbeelden. Het is nog niet duidelijk waarom sommige maatregelen werken en andere niet. Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten wat overlast is, hoe bureaucratie die overlast kan maken, hoe het soort bureaucratie ertoe doet en wat de mogelijke effecten en bijeffecten zijn van maatregelen.

En nu?

Hoe gaan we verder? Ik ben nu bezig met een boek over de theorie, met voorbeelden en ook hulpmiddelen voor de aanpak. De kladblokversie is nu voor 80% af.


Ik zoek de hulp van specialisten op diverse terreinen, zoals jeugdzorg, onderwijs, overheid, zorg, bedrijfsleven, de bouw en sport. Verder zoek ik ondersteuning bij thema's als de bureaucratie van het klassieke Egypte, de VOC, drones, kleding, roostersystemen, personeelszaken, verkeer en vervoer en leesproblemen. Het commentaar en andere bijdragen wordt verwerkt in de kladblokversie. Daarna wordt het basisboek geschreven voor een breder publiek en uitgegeven (via een uitgever of in eigen beheer).


In het voorjaar gaat www.bureaucratischeoverlast.nl

online (nu nog in aanbouw). Daarin komen de hoofdlijnen, vragen aan specialisten, voorpublicaties en eventueel columns.


(meedoen?)